Przyczyny

Zgaga może być powodowana przez takie czynniki jak:

Sposób jedzenia...

  • Duże posiłki mogą powodować produkcję nadmiernych ilości kwasu w żołądku. Fizyczne "przepełnienie" żołądka może również wywoływać ucisk i powodować przemieszczanie się kwasu.
  • Przez nieregularne lub zbyt szybkie jedzenie nie ma wystarczającej ilości czasu na regulację stężenia kwasu w żołądku.
  • Jedzenie w ruchu lub tuż przed snem może sprzyjać cofaniu się kwasu do przełyku.

Rodzaj jedzenia...

  • Tłusta żywność pozostaje w żołądku dłużej, ponieważ tłuszcz jest wolniej trawiony.
  • Pokarmy, takie jak czekolada i mięta, mogą mieć działanie rozluźniające na zwieracz (pierścień mięśniowy) znajdujący się przy wejściu do żołądka, umożliwiając tym cofanie się kwasu.
  • Pikantne potrawy, cebula i pokarmy na bazie pomidorów, mogą również być czynnikami wyzwalającymi.

Rodzaj napoju...

  • Napoje zawierające kofeinę i alkohol zwiększają kwaśność soku żołądkowego.
  • Bardzo gorące napoje lub soki z owoców cytrusowych mogą również być czynnikami wyzwalającymi.

Inne znane czynniki wyzwalające obejmują...

  • Niektóre leki, np. preparaty stosowane w chorobach serca, w leczeniu astmy i wysokiego ciśnienia krwi, czasem nasilają produkcję kwasu w żołądku.
  • Nadwaga lub obcisłe ubrania mogą wywierać nacisk na żołądek.
  • Palenie może nasilać produkcję kwasu i rozluźnienie zwieracza, a także zmniejszać wytwarzanie śliny, która pomaga chronić przełyk.
Wiele osób potrafi określić czynniki wyzwalające u nich objawy oraz odpowiednio w związku z tym postępować. W przypadku regularnych dolegliwości lub jakichkolwiek wątpliwości należy skonsultować się z lekarzem.